Al 10 jaar De Noorderlingen: we blikken terug!

Editie 21 is alweer van start!

De interesse in ondernemerschap groeit bij (internationale) Hbo-studenten in het Noorden. Veel studenten zijn zelfs al gestart met ondernemen, voor de regio is het belangrijk om hen te ondersteunen en te laten landen in het ecosysteem. Deze opgave gaat verder dan de rol van de kennisinstellingen. Daarom is De Noorderlingen sindsdien de schakel tussen student, markt en ecosysteem. Inmiddels is editie 21 van start gegaan!

Ruim 10 jaar geleden ontstond er een droom. Wat als we studenten die tijdens hun studie beginnen met ondernemen optimaal kunnen helpen? Wat als we ze de ruimte kunnen geven om zich volledig te focussen op de groei van hun bedrijf? Met die vraag in gedachten ontstond het programma De Noorderlingen. Een programma dat we sinds 2013 met veel trots uitvoeren voor Hanzehogeschool en NHL Stenden.

De afgelopen jaren zien we dat interesse in ondernemerschap groeit bij (internationale) Hbo-studenten in het Noorden. Er zijn veel studenten tijdens de studie al gestart met ondernemen, zij zoeken andere ondersteuning dan andere studenten. Voor de regio is het belangrijk dat deze ondersteuning er is, zodat de bedrijven sterk van de grond komen en te laten landen in het ecosysteem. Inmiddels zijn er tal van alumni die werkgever zijn en een sterke bijdrage leveren aan de economische motor in de regio.  

Het programma

Na een stevige selectieprocedure krijgt een groep bevlogen ondernemende studenten 6 maanden lang de kans om volledig op hun eigen bedrijf te richten en daar ook nog progressie mee te maken in de studie. Met groepssessies, inspirerende sprekers, bedrijfsbezoeken, individuele coaching én de hulp van een groot netwerk krijgen studentondernemers de kans om hun bedrijf zo ver mogelijk te brengen. Voor de één betekent dat echt van de grond komen zodat er een stabiel verdienmodel draait, voor de ander betekent dat een volgende grote stap zetten met een al lekker draaiend bedrijf.

Een unieke samenwerking tussen twee hogescholen en een unieke samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit lukt alleen dankzij de enorme steun vanuit het ecosysteem. Ruim 60 bedrijven en ondernemers uit de regio dragen al jaren bij aan het programma door zich als coach of adviseur aan te sluiten of door hun kennis te delen in workshops. Allemaal om jong talent de ruimte te geven om te groeien!

En met succes. Ruim 70% van De Noorderlingen alumni zijn nog steeds succesvol aan het ondernemen. Dat is vergeleken met de cijfers van de KvK (gemiddeld 50% is een jaar na inschrijving nog steeds ondernemer) erg hoog en iets waar we super trots op zijn!

Wat ik het allergaafste vind aan het programma is dat we nog steeds nauw contact hebben met ondernemers uit de eerste lichtingen. Sterker nog; oud Noorderlingen zetten zich nu in als coach voor huidige groepen of delen hun inspirerende verhalen als spreker. Ik kan niet wachten om te zien hoe deze groep gedreven ondernemers zich het komende half jaar gaat ontwikkelen, maar ook om ze daarna te kunnen volgen in hun pad.” Anna Vellinga- Programma & Community manager De Noorderlingen
 

The next level


“WIJ SPOREN ONDERNEMERS AAN TOT GROEI. NU IS DE TIJD OM OOK HET PROGRAMMA EEN GROEI-IMPULS TE GEVEN.” – Eelco Bakker, oprichter De Noorderlingen/ Partner BBENG

BBENG werkt samen met een team van docenten van de aangesloten hogescholen zowel aan het programma als de groei van de ondernemers en hun bedrijven. De Noorderlingen staat nu zelf aan de start van prachtige doorontwikkeling. Ambities om het programma naar ‘the next level’ te tillen krijgen de komende maanden vorm; er wordt een internationale variant toegevoegd aan het programma en er is de wens om ook voor het MBO een programmalijn te ontwikkelen. Het inhoudelijke programma wordt opnieuw onder de loep genomen, we gaan meer inspelen op thema’s als internationalisering en digitalisering, maar ook aandacht voor SDG’s en Impact Ondernemen worden steviger belegd.

Bij deze nieuwe stap hoort ook een nieuwe naam en ‘look and feel’ om het merk De Noorderlingen te verduurzamen en stevig te laden in het Noorden. Onze kernwaarden en doelen blijven hetzelfde; jong ondernemerschap in de regio stimuleren om te groeien en ondernemers een stevige basis bieden om zich in het Noorden te vestigen. Een mooie stap waar team communicatie van BBENG zich de komende maanden aan gaat wagen.

De 20ste editie van de Noorderlingen sloot onlangs hun half jaar bij het programma af met een spetterend Pitch Please evenement in DOT Groningen. Editie 21 is inmiddels van start gegaan.

 

 

Nog even wat cijfers en feitjes op een rijtje! Met De Noorderlingen;

🚀 Hebben we ruim 500 ondernemers geholpen stappen te zetten en te groeien met hun bedrijf.

💪🏼Hebben we een groep van ruim 60 noord Nederlandse partners & coaches die jong ondernemerschap ondersteunen om ons heen verzameld.

🔥 Hebben we een levendige alumni netwerkclub CONNECT opgericht.


🔨 Is 70% van onze alumni nog steeds (succesvol) aan het ondernemen!


👀 Én zien we Noorderlingen van het eerste uur nu terug als coach, partner of inspirerende spreker.

Of we van al deze dingen 10 jaar geleden van gedroomd hadden? Stiekem wel een beetje! Op naar de komende 10!

Nog even proeven van de sfeer bij De Noorderlingen? Check de aftermovie van het afgelopen eindevent hieronder!