Composieten de rode vezel.. eh draad in mijn leven!

'Hoe raak je nu verzeild in de composieten?'

Is mij meerdere keren gevraagd. Daar kun je je inderdaad over verwonderen. Dat gaat overigens vaker zo in mijn werkpraktijk, maar dat terzijde. In dit blog neem ik jullie eerst mee in hoe composieten al jaren een plek hebben in mijn privé én werkzame bestaan.

In mijn jeugd ontstond mijn passie voor de wielersport. Als puber croste ik daarom niet rond op een blitse Aprilla scooter, maar maakte ik kilometers op mijn met noeste mankracht aangedreven stalen ros, een wijnrode Batavus racefiets van ouderwets Chromoly, wat een duur woord is voor staal. Ik was ervan overtuigd dat ik ooit de Tour de France zou winnen en logischerwijs moest alles er voor wijken, ook school. Ondanks uitblijvende successen had ik een schitterende tijd bij Leeuwarder Wielervereniging De Friesche Leeuw. Met een aluminium frame was je destijds al de man. Koolstofvezel frames, in de volksmond carbon, waren echter in opkomst, maar nog onbetaalbaar. Carbon is composiet.

Hobby werd werk

Tijdens mijn bijbanen in fietsenwinkels en in mijn korte carrière als accountmanager bij een grote fietsenfabrikant, merkte ik dat carbon steeds goedkoper werd en dus bereikbaarder voor de (in wielertermen) mindere goden. Ik behoor zeker tot deze categorie en, jawel, ik heb Inmiddels een carbon racefiets en mountainbike in de schuur staan. Zo gaat dat natuurlijk vaak met innovaties.

Toen ik bij de NOM aan de slag ging als business developer werd ik al snel in een lopend project gefietst: World Class Composites Solutions (WCCS). Een ambitieus project in de provincie Drenthe met vliegtuigbouwer Fokker als belangrijkste partner. Er werd vooral geïnnoveerd met lichte en sterke thermoplastische composieten van het hoogst denkbare niveau. NHL Stenden was hier als kennispartner op aangehaakt. Toen dit project eind 2019 eindigde, heeft NHL Stenden de handschoen opgepakt om het ecosysteem dat er opgebouwd was voort te zetten. In de zomer van 2020 werd het projectvoorstel voor een heus composietenplatform goedgekeurd door de Regiodeal Zuid- en Oost Drenthe.

BBENG & Biocomposieten

Ik werkte inmiddels al voor BBENG en collega Maarten en ik hebben de eer om als projectleider en business developer het platform op te tuigen. Eind 2022 moet er een uniek (inter)nationaal platform gerealiseerd zijn waar initiatieven, kennis, scholing, faciliteiten, bedrijven, instellingen m.b.t. (bio)composiet (technologieën en materiaal) worden verenigd en geborgd. Onder meer door kennisuitwisseling, business development activiteiten en het opzetten van concrete (cross-sectorale) (onderzoeks-)projecten. Naast de hightech composieten  wordt er aandacht besteed aan commodity composieten en vooral ook aan biocomposieten, die steeds meer in opkomst zijn. Inmiddels zijn we een mooi eind onderweg. Wil je meer weten over het platform? Binnenkort volgt een officiële lancering, dus houd onze socials en website in de gaten!