VLNTR | Ondernemen in tijden van corona
Interview
In tijden van corona ondernemen is een uitdaging. Ik sprak met verschillende ondernemers in deze roerige tijd. Een van hen is Mark Goos (20) van de vrijwilligers app VLNTR, waarmee je, de naam zegt het al, vrijwilligerswerk kunt opzoeken.
VLNTR (spreek uit Volunteer) is eigenlijk een beetje per ongeluk ontstaan. Ik liep tijdens mijn MBO stage bij Anna Heijker (Dagvoorzitter & Pitchtrainer) en raakte geïnspireerd door wat ze deed: Ondernemen. Ik vond het gaaf om te zien; iets betekenen voor de wereld, spreken voor mensen. En toen besloot ik: ‘Ik wil ook ondernemer worden.’
Een paar jaar later kwam er een challenge van The Young Business Award for Students op mijn pad; Met als opdracht: ‘Los een maatschappelijk probleem op.’ We kwamen er tijdens die challenge achter dat er in Nederland heel veel vrijwilligersorganisaties op zoek zijn naar vrijwilligers. Maar dat het vinden van die vrijwilligers op structurele basis lastig is. Tijdens ons onderzoek hoorden we vaak: ‘We willen best helpen, maar wel wanneer het ons uitkomt. ‘ En daar is natuurlijk niks mis mee, maar dan moeten we dat wél mogelijk maken. En zo is VLNTR ontstaan; Een app die ad hoc vrijwilligerswerk mogelijk maakt. Dus niet 1 vaste vrijwilliger voor 6 maanden op de vrijdagmiddag, maar een vrijgegeven taak, die iedere keer door iemand anders ingevuld zou kunnen worden. Maar natuurlijk ook systematisch door 1 vrijwilliger gedaan kan worden!
Tof voor de vrijwilligers, want je download de app en kunt meteen beginnen je vrijwilligers cv op te bouwen. Én tof voor de instellingen die om vrijwilligers verlegen zitten.
We hebben op dit moment klanten als scholen die hun scholieren willen inzetten, zorginstellingen en gemeentes. In principe is het gebruik van de app gratis, zowel voor de vrijwilliger als de instellingen. Wel helpen we met een handige plannings-tool ontzorgen. Voor deze functie betalen onze klanten, mochten ze er gebruik van willen maken. Instellingen die structureel vrijwilligers nodig hebben, hoeven zo niet zélf de administratieve rompslomp te doen. Wij zorgen ervoor dat vrijwilligers organisaties of initiatieven overzichtelijk hun vrijwilligers kunnen werven en managern met de VLNTR App.
Corona
In september 2019 was de app, na veel gesprekken, bouwen en financiering ophalen eindelijk klaar. We gingen vol energie van start. En toen kwam Corona om de hoek kijken. Dat bracht enorm veel verandering met zich mee, positieve en negatieve.
Alle vrijwilligers die we normaal gesproken via VLNTR bij zorginstellingen inzetten konden wegens Corina natuurlijk niet meer op dezelfde manier hun vrijwilligerswerk uitvoeren. We moesten schakelen. Waar er taken weg vielen, merkten we dat er door de crisis veel initiatieven zijn waarin mensen elkaar 1 op1 steunen. We besloten samen te gaan werken met dat soort initiatieven en ze gratis gebruik te laten maken van onze app om ze te helpen. Zo werken we bijvoorbeeld met CoHelpers in Emmen. Ze halen actief de vraag op in woonwijken. Is er bijvoorbeeld iemand die slecht ter been is en zijn tuin nu niet kan onderhouden? Wij zorgen voor een vrijwilliger. We halen en brengen medicijnen, doen boodschappen én hebben onlangs puzzels verzameld voor ouderen die nu alleen zijn.
Het bizarre is, dat we vanaf maart een groei van 3x zoveel vrijwilligers hebben! Ondanks dat we natuurlijk weinig omzet draaien op dit moment, is dat wel erg positief en zijn we blij anderen te kunnen ondersteunen in deze tijden.
Voor de toekomst
Het was altijd onze droom om te helpen met dit soort maatschappelijke problemen. Te kunnen helpen bij een ramp of crisis. Genoeg vrijwilligers hebben die meteen kunnen inspringen. We dachten dan altijd aan rampen zoals de container-ramp in de Waddenzee vorig jaar. Dat we zo kort na onze start al meteen te maken zouden krijgen met zoiets groots als corona hadden we natuurlijk nooit verwacht, maar helpt ons wel om te zien dat onze app werkt. De vrijwilligerspoel groeit en de vraag groeit ook. We hebben nu veel meer vrijwilligers op het platform, dat levert weer enorm veel input op over wat mensen willen, waar ze naar op zoek zijn. De community wordt steeds sterker. Het is bijzonder dat iedereen zo samen komt. Dat betekent dat er straks, na de crisis ook weer meer matches zijn.
De grote droom is om in heel Nederland alle vrijwilligers organisaties en instellingen kunnen ondersteunen met ons platform. En dan we met de hele VLNTR community, wanneer er iets gebeurt zo snel kunnen schakelen met een onze eigen VLNTR - Alert, dat we het kunnen oplossen!