Een nieuwe voedselvisie voor gemeente Westerkwartier 

De voedseltransitie

De voedseltransitie is in volle gang. Ook bij BBENG zijn we bezig met de uitdagingen van deze transitie. Want hoe zorgen we ervoor dat we op de lange termijn genoeg duurzaam en gezond voedsel produceren met oog voor welzijn van mens en natuur? Natuurlijk is daar niet één antwoord op. Maarten Groeneveld, projectleider gespecialiseerd op het thema voedsel, bijt zich letterlijk en figuurlijk vast in alle uitdagingen die daarbij horen. Voor de gemeente Westerkwartier deed hij dit in de vorm van het opstellen van een Voedselvisie.

Samen werken aan een duurzame en regionale voedselketen in het Westerkwartier

De gemeente Westerkwartier snapt dat de uitdagingen van ons huidige voedselsysteem complex zijn en voelt de verantwoordelijkheid om nú actie te ondernemen. Om bij te dragen aan een toekomstbestendig voedselsysteem wilden ze een duidelijke visie voor de komende jaren. Maarten organiseerde daarom in opdracht van de gemeente het proces om tot deze visie en uitvoeringsagenda te komen. Deze stukken maken concreet waar de komende jaren op ingezet wordt en hoe dat gedaan wordt.

"Met de ontwikkeling van de voedselagenda laat de gemeente zien dat ze de voedseltransitie serieus neemt."

Van idee naar actie: De opbouw van de Voedselvisie

Om tot een duidelijke visie op voedsel te komen hebben we met verschillende belanghebbenden gesproken om de behoeften te achterhalen. BBENG bracht inwoners en lokale organisaties samen om hun wensen rondom het thema voedsel te identificeren. We spraken onder andere met boeren, scholen, voedseldeskundigen en restaurants. Ook gingen we in gesprek met ambtenaren vanuit de verschillende gemeentelijke domeinen om erachter te komen wat voedsel voor hen betekent. 

Aan de hand van deze gesprekken hebben we samen met de gemeente de ambitie en doelstellingen voor de komende jaren bepaald. De interviews, de uitgesproken ambities én de daarbij behorende doelstellingen waren het uitgangspunt voor het schrijven van de voedselvisie.

Met succes! In januari ging de gemeenteraad akkoord met de Voedselvisie Westerkwartier 2024 – 2030. De gemeente Westerkwartier kiest met de nieuwe Voedselvisie voor duurzamer en gezonder voedsel. Samen met boeren, inwoners en organisaties werken ze aan minder voedselverspilling en een sterkere lokale voedselketen.

Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en de visie uit te voeren! Voor Maarten betekent dit dat hij nu samen met de gemeente verder kan in de uitvoering. 

Maarten gaat onder andere aan de slag met:

  • Pilot gezonde voedselomgeving;
  • Boer-burger verbinding versterken;
  • Onderzoek naar gezond voedsel als basisvoorziening;
  • Hoe kan de gemeente gezonder en meer lokaal inkopen?

Samen naar een duurzame voedselketen

Met de ontwikkeling van de Voedselvisie laat de gemeente zien dat ze de voedseltransitie serieus neemt en het goede voorbeeld wil geven. Ze steunt initiatieven van onderop en werkt samen met de gemeenschap aan een duurzame en regionale voedselketen.

Ook aan de slag met een Voedselvisie, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of hoe je zo'n proces moet coördineren? Neem dan contact op met Maarten voor een gesprek en een goede kop koffie! 

Samen werken aan voedseltransities? 

Samen werken aan voedseltransities? 

Maarten gaat graag met je in gesprek!