Voedselbeleid gemeente Westerkwartier 

De voedseltransitie

De voedseltransitie is in volle gang. Ook bij BBENG zijn we bezig met de uitdagingen van deze transitie. Want hoe zorgen we ervoor dat we op de lange termijn genoeg duurzaam en gezond voedsel produceren met oog voor welzijn van mens en natuur? Natuurlijk is daar niet één antwoord op. Maarten Groeneveld, onze themaspecialist voedseltransitie, bijt zich letterlijk en figuurlijk vast in alle uitdagingen die daarbij horen. Voor de gemeente Westerkwartier deed hij dit in de vorm van het opstellen van een voedselagenda.

Samen werken aan een duurzame en regionale voedselketen in het Westerkwartier

De gemeente Westerkwartier snapt dat de uitdagingen van ons huidige voedselsysteem complex zijn en voelt de verantwoordelijkheid om nú actie te ondernemen. Om een toekomstbestendig voedselsysteem te creëren willen ze een duidelijk beleid voor de komende jaren. Maarten organiseerde daarom in opdracht van de gemeente het proces om tot een voedselagenda te komen. Deze voedselagenda maakt concreet waar de komende jaren op ingezet wordt en hoe dat gedaan wordt.

"Met de ontwikkeling van de voedselagenda laat de gemeente zien dat ze de voedseltransitie serieus neemt."

Van idee naar actie: De opbouw van een Voedselagenda

Om tot de voedselagenda te komen hebben we met verschillende belanghebbenden gesproken om hun behoeften te achterhalen. BBENG bracht inwoners en lokale organisaties samen om hun wensen rondom het thema voedsel te identificeren. We spraken onder andere met boeren, scholen, voedseldeskundigen en restaurants. Ook gingen we in gesprek met ambtenaren vanuit de verschillende gemeentelijke domeinen om erachter te komen wat voedsel voor hen betekent. 

Aan de hand van deze gesprekken hebben we samen met de gemeente de ambitie en doelstellingen voor de komende jaren bepaald. De interviews, de uitgesproken ambities én de daarbij behorende doelstellingen waren het uitgangspunt voor het schrijven van de voedselagenda. Daarnaast hebben we gekeken naar subsidiekansen om de ambities nóg meer kans van slagen te geven.

Samen naar een duurzame voedselketen

Met de ontwikkeling van de voedselagenda laat de gemeente zien dat ze de voedseltransitie serieus neemt en het goede voorbeeld wil geven. Ze steunt initiatieven van onderop en werkt samen met de gemeenschap aan een duurzame en regionale voedselketen.

Ook aan de slag met een voedselagenda, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of hoe je zo'n proces moet coördineren? Neem dan contact op met Maarten voor een gesprek en een goede kop koffie! 

Samen werken aan voedseltransities? 

Maarten gaat graag met je in gesprek!