
Bakathon: de eerste stap naar Broodje Grunn
De afgelopen dagen stonden in het teken van lokaal, lekker en leren. In een driedaagse bakathon gingen studenten van de bakkersopleiding van Noorderpoort aan de slag om hét Broodje Grunn te ontwikkelen, een broodje dat volledig bestaat uit ingrediënten van Groningse bodem. Daarmee is de eerste stap gezet naar een herkenbaar, lokaal product dat de korte voedselketen zichtbaar maakt.
Lokale samenwerking
Met Broodje Grunn willen we laten zien hoe lokale samenwerking werkt van boer tot bord. Door studenten, boeren, ondernemers en kennisinstellingen samen te brengen, bouwen we aan een kortere en eerlijke voedselketen. Zo krijgt lokaal eten niet alleen meer aandacht, maar ook meer waarde. Elke stap, van het graan tot het beleg, laat zien dat duurzaam en lekker hand in hand kunnen gaan.

De bakathon
Tijdens de bakathon, georganiseerd in samenwerking met de Green Business Challenge en Noorderpoort, gingen de studenten de provincie in! Ze bezochten een boer, een molenaar en een bakkerij om te leren wat de lokale keten is en waar de producten vandaan komen. Daarna gingen ze aan de slag met de samenstelling van het broodje en het verhaal achter het broodje. Op de laatste dag gingen ze daadwerkelijk aan de bak en kwam alles samen.
In de vertrouwde omgeving van de bakkerij gingen de studenten aan de slag met het testen en bakken van de door hen bedachte recepten. Met zo veel mogelijk lokale ingrediënten, zoals Gronings bier, Groningse mosterd en Gronings meel gingen ze aan de bak.

Twee winnende broodjes
Maar liefst 10 verschillende broodjes werden gebakken en beoordeeld door een heuse jury, bestaande uit; bakker Dick Peters, molenaar Ids van der Honing , Voedselmakelaar Laurens Speek en foodie Friso Visser. De studenten vertelden in 2 minuten het verhaal achter het broodje en daarna mocht er uiteraard geproefd worden door de jury.
Na een kort beraad kwamen er twee winnende broodjes uit de bus. Team 1 Deeg & Droom en team 10 De Bokkers gingen er vandoor met de gouden croissant, maar nog mooier met hét recept voor het eerste Broodje Grunn.
"Ik wist bij de eerste hap al dat dit broodje ging winnen. De crunch van de korst, de zachtheid van de binnenkant en de stukjes aardappel als uniek element. Dit is het enige broodje wat ik helemaal heb opgegeten."
- Friso Visser, Brain Fuel over het broodje van groep 1

En door...
De twee winnende broodjes zijn het startpunt voor de rest van het broodje. Hier wordt tijden de Promotiedagen op 4 & 5 november mee gewerkt voor de verdere samenstelling van het broodje. Proeven, testen, pitchen.
Wil je hier als jong talent aan meedoen? Schrijf je in via www.thegreenbusinesschallenge.nl
Oproep: doe mee!
Het initiatief voor het broodje is genomen door ons. Samen met onder andere Hanze, Noorderpoort en gemeente Groningen zetten wij de eerste stap voor de ontwikkeling van het Broodje Grunn.
Het doel is helder: Samen werken aan een sterke lokale voedselketen, met Broodje Grunn als startpunt voor toekomstige initiatieven.
En voor het project Broodje Grunn specifiek is het concrete doel dat zoveel mogelijk horecazaken, cateraars en publieke instellingen in Groningen straks een Broodje Grunn op de menukaart hebben.
Wil je als Groningse organisatie, ondernemer, instelling of overheid een bijdrage leveren aan dit initiatief of toekomstige initiatieven? Graag! Denk mee, proef mee, doe mee.
Meedoen? Mail ons via info@broodjegrunn.nl
