Koploperbos X BBENG: samen wortel schieten voor de toekomst

Koploperbos X BBENG: samen wortel schieten voor de toekomst

Wat gebeurt er als je duurzaamheid, ondernemerschap en onderwijs samenbrengt in een groen initiatief? Dan krijg je iets als het Koploperbos op de Zernike Campus in Groningen – een plek waar de voedseltransitie letterlijk groeit. En daar zijn wij als BBENG trots mede-eigenaar van.

Donderdag 10 april stond in het teken van de verdere aanplant van het voedselbos. Collega’s Nanko en Nienke staken de handen uit de mouwen tijdens een gezamenlijke boomplantdag. Samen met andere ondernemers en initiatiefnemers stonden ze met de voeten in de klei.

Waarom dit Koploperbos?

Het Koploperbos is geen traditioneel bos, maar een voedselbos: een eetbaar ecosysteem waarin bomen, struiken, planten en bodemleven elkaar versterken. Denk aan hazelaars, moerbeien en appelbomen – maar ook ruimte voor onderzoek, ontmoeting en educatie.

In dit bos komen verschillende werelden samen. Studenten doen er praktijkervaring op, bedrijven nemen verantwoordelijkheid voor vergroening, en onderzoekers kunnen er experimenteren met duurzame innovaties. Een levend lab, midden op de campus.

Onze bijdrage

Als BBENG geloven we in de kracht van samenwerking en actie. Daarom zijn we mede-eigenaar geworden van dit stukje Koploperbos. We hebben 10m² voedselbos geadopteerd, daarmee dragen we bij aan:

  • De aanplant en het onderhoud van het bos in de eerste drie jaar;
  • Jaarlijks 50–100 kg CO₂-opname;
  • Een mooie buitenplek waar we (in de toekomst) misschien zelfs kunnen vergaderen.

Duurzaamheid is voor ons geen losse pijler, maar een integraal onderdeel van hoe we werken en denken. Het Koploperbos laat zien dat de transitie naar een duurzamere wereld begint met lokale, concrete stappen. En dat je die stappen samen zet — met onderwijsinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

We hopen dat dit initiatief anderen inspireert om ook bij te dragen. Want hoe klein het stukje bos ook is, de impact ervan kan groot zijn. Niet alleen in CO₂-opname of biodiversiteit, maar ook in bewustwording, samenwerking en nieuwe ideeën.

Meedoen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Koploperbos? Wil je zelf een stukje bos adopteren, of gewoon eens komen kijken op de campus? Neem dan een kijkje op koploperbos.nl.

 

Meer weten?
Neem contact op met Maarten!