Versnelling van de transitie naar circulaire plastics 

De verandering van TORWASH

We produceren met z'n allen legio soorten afval. Heel veel daarvan is plastic. We zamelen het in voor recycling, maar veel eindigt in de oven van de vuilverbranding. Het plastic wat uiteindelijk hergebruikt wordt krijgt vaak een laagwaardiger toepassing: downcycling. Tot bijvoorbeeld bermpaaltjes of fleece truien. Echt recyclen naar dezelfde toepassing gebeurt nauwelijks of op een te kleine schaal. Daar moet volgens TORWASH verandering in komen. En wij helpen hen daarbij! 

We hielpen Torwash met het in kaart brengen van kansen, een ondernemingsplan en een investeringsmemorandum. Weten hoe we dat deden? Lees snel verder! 

TORWASH gaat de uitdaging aan

We beginnen bij het begin. TORWASH is dus een innovatieve en veelbelovende start-up die zich bezighoudt met het ontwikkelen van een unieke manier om afvalplastic chemisch te recyclen. Onder meer Jan Pels, Pavlina Nanou en Levien de Legé zetten zich in om biologisch-afbreekbare plastics (zoals polymelkzuur) met chemische processen terug te brengen tot een monomeer, wat vervolgens weer geschikt is om nieuwe plastics van te maken. Het is dan ook hun missie om zelfs uit de slechtste afvalstromen, veelal sterk vervuild en met veel water, herbruikbare stoffen te generen en de afhankelijkheid van fossiele plastics te verkleinen. 

We vroegen Levien de Legé wat de drijfveer van TORWASH is: "door het beschikbaar stellen van chemische recycling voor bio-afbreekbare plastics, hoopt TORWASH het kip-ei-probleem van deze materialen op te lossen. De doorbraak ervan laat nu op zich wachten, omdat grondstoffen te duur zijn. Door deze plastics chemisch te recyclen en af te breken tot hun bouwblokken, kunnen wij bijdragen aan prijsverlaging van deze grondstoffen. Hierdoor zal het gebruik van bio-afbreekbare plastics gestimuleerd worden ten koste van fossiele plastics en wordt de wereld een stukje minder vervuild met microplastics."

Door chemische recycling pakt de start-up plasticproblematiek aan. En de ambities zijn, terecht, groot. Bij het maken van zo'n grote impact en het verwezenlijken van grote ambities horen ook grote uitdagingen. Om de bestaande technologie steeds verder te ontwikkelen bijvoorbeeld. Om de onderneming op te schalen. Om een strategische vestigingskeuze te maken. Of om hiervoor de financiële middelen en ondersteuning te verkrijgen.

Van uitdaging naar kans

Naast de uitdagingen die de innovatieve start-up heeft, zag gemeente Emmen als één van de eerste partijen veel kansen. Vóór TORWASH en vóór Emmen. "Emmen heeft een ecosysteem waar alle ingrediënten, van belang voor een bedrijf als TORWASH, aanwezig zijn" vertelt accountmanager Harriët Hof enthousiast. "En als gemeente die groene chemie en Circular Plastics als belangrijk speerpunt heeft zijn we constant bezig met het creëren van een zo gunstig mogelijk vestigingsklimaat. Zo werken we aan de positie die Emmen nastreeft: Europees koploper zijn in Circular Plastics."  

Met het oog op de toekomst mogelijk een uitstekende plek voor TORWASH om zich te vestigen dus. Maar nog voordat TORWASH de knoop door kan hakken om daadwerkelijk de deuren van een state-of-the-art productielocatie in Emmen te openen moeten er stappen worden gezet. En daarvoor staken wij de handen uit de mouwen. BBENG fungeerde als de schakel tussen TORWASH, de gemeente en de toekomst. Zo onderzochten wij bijvoorbeeld of het voor TORWASH aantrekkelijk en haalbaar is om zich te vestigen in Emmen. Wat we precies hebben gedaan? We hebben binnen en buiten ons netwerk kansen gesignaleerd, een ondernemingsplan gemaakt en een investeringsmemorandum opgeleverd.

Hiervoor hebben onze collega's Ruben, Minke en Carl zich ondergedompeld in de markt van de melkzuren, laboratoriumtechnieken, plastics en de bredere ontwikkelingsmogelijkheden. Het ondernemingsplan dat er uiteindelijk is opgeleverd voor TORWASH kent meerdere fasen, zodat ze stapsgewijs naar échte impact kunnen toewerken. 

En van kans naar uitvoering

Nu we met het ondernemingsplan en het investeringsmemorandum de benodigde middelen hebben opgeleverd, is het zaak om de ontwikkeling door te zetten. TORWASH boekt succesvolle resultaten in het R&D-proces en is klaar voor vervolgstappen. Eén van de doelstellingen op korte termijn? TORWASH wil hun technologie verder ontwikkelen vanuit een nieuw in te richten laboratorium in Emmen, waarin het proces en de installatie in samenwerking met lokale onderwijsinstellingen (RUG en NHL Stenden) worden geoptimaliseerd en opgeschaald. Daarnaast wordt er ook een pilotinstallatie gebouwd.

Zo zien beide partijen in de plannen een onderbouwing van het idee dat er wel kansen móésten zijn voor beide partijen. Levien de Legé is vastberaden; "na de ontwikkeling en opschaling van het TORWASH-proces voor chemische recycling, gaan wij in Emmen de fabriek bouwen, waar in de toekomst al het gesorteerde bio-afbreekbare plastic vanuit Nederland naar toe wordt gebracht en verwerkt wordt tot grondstoffen voor nieuw plastic. Vanwege de ligging van Emmen nabij de grens kunnen wij ook plastic innemen vanuit een deel van Duitsland."

Harriët Hof ziet ook haar visie op de kansen van TORWASH bevestigd worden en kijkt, net als wij, uit naar wat er nog meer gaat komen; "Emmen heeft een gunstig vestigingsklimaat en TORWASH draagt op haar beurt bij aan het gunstige vestigingsklimaat van Emmen. Niet voor niets kiest TORWASH voor Emmen, net als Paques Biomaterials en CURE dat deden."

Vandaag is TORWASH verder dan gisteren. En ze is onderweg naar een afvalvrije wereld met een slim businessmodel, een hechte groep partners, een strategische visie en financiële scherpte. En daar zijn we maar wát trots op. We blijven met veel enthousiasme en ambitie aan het werk om TORWASH en gemeente Emmen te helpen in onze gezamenlijke uitdagingen binnen de materialentransitie. 

Meer weten over dit project?

Carl Schultz