
Transities in Noord-Nederland; Wat kun jij doen en wat doen wij?
(Noord) Nederland is volop in beweging. We staan voor grote veranderingen die invloed hebben op hoe we wonen, werken en samenleven. De energietransitie zorgt voor een groeiende vraag naar het duurzaam opwekken en opslaan van energie door gebruik te maken van waterstof, zon en wind. Tegelijk worstelen steden met hittestress en boeren met extreme droogte, klimaatadaptatie is dus geen luxe maar noodzaak. We zitten midden in een voedseltransitie, werken aan circulaire bouw, en zoeken naar manieren om zorg en onderwijs slimmer en digitaler in te richten. En altijd met oog voor wat werkt in het Noorden: lokaal, nuchter en met elkaar.
Wat kun jij doen om deze transities te versnellen?
Of je nu ondernemer bent, professional of betrokken inwoner: je kunt bijdragen. Door samen te werken aan slimme oplossingen, door je bedrijfsprocessen toekomstbestendig te maken of door simpelweg te beginnen bij bewustwording en kleine stappen in je dagelijkse keuzes.
Denk bijvoorbeeld aan
- Overstappen op (meer) lokaal en circulair inkopen binnen je organisatie.
- Zet in op vergroening van je eigen (werk) omgeving: denk aan geveltuinen en groene daken
- Sluit je aan bij regionale initiatieven die zich inzetten voor duurzame mobiliteit of klimaatadaptatie. Bijvoorbeeld Slimme en Groene Mobiliteit Noord-Nederland of Klimaatadaptatie Groningen
Lees hieronder verder

Wat BBENG doet
Ook BBENG draagt een steentje bij. Wij helpen organisaties en regio’s die écht in beweging willen komen. Niet met dikke rapporten, maar door te doen. In Noord-Nederland zijn werken we voor en zijn we actief betrokken bij diverse initiatieven en bedrijven die bijdragen aan een duurzame, circulaire en toekomstbestendige regio. Hoe we dat doen? Nou bijvoorbeeld zo;
🏗️ Circulair bouwen met Building Balance
De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor bijna 40% van de CO₂-uitstoot. Building Balance ziet dit niet als probleem, maar als kans. In Groningen en Drenthe brengen we samen met hen de volledige keten van biobased bouwen in kaart. We verbinden boeren, producenten, architecten en beleidsmakers, zodat biobased materialen op schaal toepasbaar worden. Zo bouwen we letterlijk en figuurlijk aan een toekomstbestendig Noord-Nederland.
🌱 Een sterkere voedselketen vanuit de regio
Ons voedselsysteem piept en kraakt. Voor de Gebiedscoöperatie Zuid- en Oost-Groningen (GCZOG) werken we aan een duurzame, regionale voedselketen. Vanuit onze rol ondersteunen wij bij business development en communicatie.
🌍 Klimaatadaptatie: van praten naar doen
De provincie Groningen wil koploper zijn op het gebied van klimaatadaptatie. Met urgente thema’s als wateroverlast, hittestress en verzilting is actie nodig. Vanuit onze rol als kennis- en innovatiemakelaar brengen we mensen en ideeën samen. Zo ontstond tijdens een Let’s Gro-sessie de Bond van Doorpakkers, waar innovatieve ondernemers en publieke partijen elkaar vonden om groene oplossingen in de praktijk te brengen. Een groene muur bij een Gronings bedrijf? Inmiddels in productie. In 2025 koppelen we klimaatadaptatie aan de energietransitie, zoals het koelen van zonnepanelen met groene daken.
🚀 Jongeren aan zet met Green Business Challenge MDT
Met de Green Business Challenge MDT verbinden we samen met Club Disrupt jonge talenten aan impactvolle duurzaamheidsvraagstukken bij bedrijven. Of het nu gaat om afvalreductie, energieadvies of biodiversiteitsprojecten: de nieuwe generatie doet mee.
🔁 Van afval naar waarde met TORWASH
Innovatie speelt een sleutelrol in circulaire oplossingen. Zo ondersteunen we TORWASH, een startup die chemische recycling van moeilijk verwerkbare plastics ontwikkelt. Wij hielpen met het opstellen van een investeringsmemorandum en een businessplan. TORWASH laat zien dat zelfs uit de slechtste afvalstromen nieuwe waarde kan worden gehaald en daarmee verkleinen we de afhankelijkheid van fossiele plastics.
Wat al deze projecten verbindt? De kracht van samenwerking, de wil om écht iets te doen en te veranderen én de overtuiging dat Noord-Nederland voorop kan lopen in de transities van vandaag én morgen.
👉 Wil je zelf aan de slag met transities? Neem contact op met BBENG we denken graag met je mee.