Gebiedscoöperatie Zuid- en Oost-Groningen & BBENG
Samenwerken voor een duurzame toekomst
In een wereld waarin samenwerking en lokale betrokkenheid steeds belangrijker worden, speelt de Gebiedscoöperatie Zuid- en Oost-Groningen (GCZOG) een centrale rol. Deze coöperatie, opgericht voor ondernemers, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden, heeft als doel de economische, ecologische en sociale waarde van de regio te versterken. Door de krachten van de verschillende partijen te bundelen, wordt er gewerkt aan projecten die bijdragen aan de leefbaarheid en duurzaamheid van Zuid- en Oost-Groningen.
De Gebiedscoöperatie richt zich op de zuidelijke en oostelijke geografische regio van de provincie Groningen grofweg bestaande uit de landstreken Oldambt, Veenkoloniën en Westerwolde. Bedrijven, instellingen, en maatschappelijke organisaties die actief zijn in het gebied kunnen lid worden!
De nadruk ligt niet op een quick-fix, maar op langetermijnoplossingen die niet alleen de economie van de regio versterken, maar ook zorgen voor een toekomstbestendige samenleving. De coöperatie richt zich daarbij voornamelijk op projecten op het vlak van de energietransitie en de eiwit- en voedseltransitie.
Samenwerking met BBENG
Vanuit BBENG zijn we op verschillende manieren betrokken bij de GCZOG. Allereerst zijn we als BBENG natuurlijk lid van de coöperatie.
“BBENG gelooft erin dat door krachten te bundelen we beter aan de grote uitdagingen kunnen werken waar we voor staan. Het gebiedsniveau is hiervoor een perfecte schaal. We kennen elkaar, hebben dezelfde mindset en zien daadwerkelijk wat er verandert. BBENG gelooft in de coöperatieve vorm en maakt zich daar graag sterk voor.”
Naast dat we lid zijn, helpen we de coöperatie met Business Development en Communicatie. Maarten Groeneveld werkt als projectleider samen met het bestuur aan de coöperatie en aan de verschillende projecten.
Vanuit communicatie heeft Nienke Hulzebos de afgelopen periode stappen gezet om de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de Gebiedscoöperatie Zuid- en Oost-Groningen te versterken. Zo hebben we een nieuwe huisstijl ontwikkeld die de waarden en visie beter weerspiegelt en is er een nieuwe website gebouwd. Ook hebben we een LinkedIn-pagina opgezet om de interactie met de regio te verbeteren en onze initiatieven breder onder de aandacht te brengen. De komende fase gaan we ons voornamelijk richten op het werven van nieuwe leden, waarbij we een gerichte communicatiestrategie inzetten om ondernemers en organisaties te betrekken bij onze missie.
Impact
Er zijn al mooie stappen gezet door de coöperatie en haar leden. Binnen het thema eiwit- en voedseltransitie ligt de eerste focus op de natuurinclusieve teelt van veldbonen. Samen met o.a. Louis Bolk Instituut, Natuur en Milieufederatie Groningen en negen telers, is er een project in de maak waar de mogelijkheden worden onderzocht om natuurlijke plaagbestrijding en bestuiving te bevorderen.
Voor de Energietransitie richt GCZOG zich op de noodzakelijke aanpassingen op bedrijventerreinen. De uitdagingen waar mkb-bedrijven voor staan met betrekking tot energie en verduurzaming zijn vaak moeilijk individueel op te lossen. In samenwerking met leden, waaronder CLOK en Oosterhof Holman, zetten we projecten op die ondernemers helpen om deze vraagstukken collectief aan te pakken. Ook werken we aan een haalbaarheidsstudie voor een warmtenet in Winschoten met de restwarmte van het datacenter van Google.
Door samen te werken aan projecten die gericht zijn op het versterken van de regio, helpen we samen de lokale economie te groeien, maar verbeteren we ook de leefbaarheid van de inwoners. Onze focus draagt bij aan het creëren van een toekomstbestendige regio waarin mensen kunnen wonen, werken en genieten van een gezonde leefomgeving.
Wil jij je aansluiten bij de Gebiedscoöperatie Zuid- en Oost-Groningen of met ons samenwerken? Maarten gaat graag met je in gesprek!